YESBOX - Home of entrepreneurs

När Göteborg fyller 400 år är målet att staden ska vara en internationell förebild genom sin entreprenörsdrivna attityd och atmosfär. Etableringen av mötesplatsen Yesbox är en stark symbol för satsningen på Det entreprenöriella Göteborg.
YESBOX - Home of entrepreneurs

Inför 400-årsjubileet år 2021 har staden en vision: "Göteborg ska vara en internationell förebild inom entreprenörskap." Det ska vara en stad som tar tillvara på människors idéer och drömmar, och just entreprenörskap är en viktig del för att kunna realisera dessa.

Citat

Vi vill sätta Göteborg på kartan som Norra Europas mest företagsamma stad. En stad där nyfikna och handlingskraftiga människor utvecklar nya idéer för såväl samhällsutmaningar som för nya och växande företag.

Avsändare

Dejan Djurkovski, gruppchef Företagsutveckling

Entreprenörskvarteret Yesbox - Home of Entrepreneurs är på väg att bli det pulserande hjärtat i det nya entreprenörsdrivna Göteborg. Här samlas små och stora företag för att utveckla framtidens näringsliv.

Idag finns totalt 14 aktörer tillsammans under samma tak för att samlat kunna erbjuda expertis, företagsrådgivning, event och service för alla företagsamma och entreprenörsdrivna medborgare – grunden för satsningen kallad Det entreprenöriella Göteborg.

Gamlestaden har varit en plats för nya idéer sedan 1621
 

Yesbox geografiska läge i Gamlestaden knyter an till Göteborgs stolta anor som industri- och innovationsstad. I dessa kvarter, som också är Göteborgs vagga, skapades industrihistoria.

Här drev bröderna Sahlgren från mitten av 1700-talet norra Europas största sockerbruk i över hundra år. Därefter drevs Skandinaviens största spinneri i kvarteret som heter Gamlestadens Fabriker fram till början av 1900-talet. Här jobbade som mest över 1 500 anställda.

I Gamlestaden uppfann Sven Wingquist i början av 1900-talet det sfäriska kullagret. En revolutionerande innovation som låg till grund för SKF som grundades 1907. Och som en avknoppning därifrån bildades ett litet bolag med det latinska uttrycket för ”jag rullar” 1926.

Det lilla företaget är Volvo, som i dag är ett världsledande företag inom fordonsindustrin. Förutom personbilar tillverkas även lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem och flygsystem under företagsnamnet.

I slutet av 1980-talet startade Gert Eklund tv-sänd bingo för att ekonomiskt stödja Göteborgs föreningsliv. BingoLotto, som programmet kom att heta, blev en enorm succé och har kommit att bli hela Sveriges föreningslivs största kassako genom tiderna.

Så välkommen till Gamlestaden – en plats för innovationer och entreprenörstänkande. Och så kommer det att förbli, långt in i framtiden.

Gamlestaden utvecklas


Gamlestaden som stadsdel håller just nu på att genomgå en transformation. Mer om det kan du se i Göteborgs stads film om stadsutvecklingen i området.

Färgbox

År 2021 fyller Göteborg 400 år och det firar vi genom att tillsammans göra vår stad till en ännu bättre plats. Hela vägen fram till jubileumsåret. Och långt därefter.

Entreprenörskvarteret YESBOX - Home of entrepreneurs är del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Uppdraget har vuxit fram utifrån en medborgardialog som resulterat i ett projekt där Business Region Göteborg, tillsammans med ett flertal nystartsaktörer, samverkar för att lyfta fram det entreprenöriella Göteborg.

Projektägare för den här satsningen är Business Region Göteborg.

Yesbox - Home of entrepreneurs

Yesbox - Home of entrepreneurs

Tip a friend