Att leva och bo i Göteborgsregionen

I Göteborgsregionen är det lätt att kombinera arbete med en rik fritid. Med goda kommunikationer är naturupplevelser och spännande kultur alltid nära. Välkommen till möjligheternas region.

Göteborg är en expansiv region med över 1 miljon invånare, en internationell flygplats och Skandinaviens största hamn. Här finns ett varierat näringsliv och två universitet.

Att så många vill leva och verka i Göteborgsregionen speglar de möjligheter vi kan erbjuda. Här finns utrymme för livskvalitet, oavsett om du vill bo på landet, i skärgården eller mitt i en större eller mindre stad.

För att skapa plats för fler människor och företag i regionen pågår omfattande satsningar inom områden som hållbar stadsutveckling och infrastruktur, med fokus på fler bostäder och utökad kollektivtrafik.

En livlig jubilar

Göteborg är en småskalig storstad med charm. Från centrum tar du dig till ut till hav och skärgård på mindre än en timme. Med spårvagn är det även nära till skogsområden där du kan pausa eller motionera.

Samtidigt har Göteborg allt du kan önska av en modern stad, här finns ett brett shoppingutbud, spännande kulturliv och matupplevelser i världsklass. Då stadskärnan är kompakt tar du dig runt till fots och alla kvarter har sin egen karaktär.

Staden är också hem för nöjesparken Liseberg och evenemang som Gothia cup, West Pride, Göteborgsvarvet, Way out West och Göteborgs filmfestival.

Just nu händer det lite extra i Göteborg. 2021 fyller staden 400 år och detta firas genom en rad projekt för att göra Göteborg till en ännu bättre stad att leva och bo i.

Mer att uppleva

Regionens övriga tolv kommuner har alla något unikt att erbjuda och samtliga finns inom bekvämt avstånd med kollektivtrafik. Här följer ett litet axplock:

Sveriges kafétätaste stad, Alingsås, ligger endast 30 minuter från Göteborg. Varje oktober lockas cirka 85 000 besökare till evenemanget Lights in Alingsås, där inbjudna ljusdesigners från hela världen får smycka omgivningarna.

Drygt en halvtimme från Göteborg ligger även Lilla Edets kommun med en rik historia. Här finns Lödöse museum, med arkeologiska fynd från den medeltida hamnstaden Lödöse, och Sveriges äldsta sluss som stod klar redan 1607 efter förslag av kung Johan III.

15 minuter norr om Göteborg finns Kungälvs kommun med flera vandringsleder och Bohus fästning samt Carlstens fästning. Den sistnämnda ligger på Marstrand, en ö som varje juli står värd till Sveriges största internationella seglingsevent, Stena Match Cup Sweden.

Färgbox

Visste du att…

… Sveriges första pendlarbibliotek finns vid stationen i Ale? Här kan du låna en bok och sedan hoppa på tåget.
… det finns sju golfbanor i Kungsbacka kommun?
… det amerikanska tv-bolaget CNN har listat Bohuslän som en av världens största vildmarker, ”i synnerhet de vackra öarna Orust och Tjörn”?
… Gunnebo slott i Mölndals kommun är en av Nordeuropas främsta 1700-tals anläggningar?
… handbollsturneringen Partille Cup sedan 1970 välkomnat mer än en halv miljon unga spelare och tränare från 95 länder?
Källa: Business Region Göteborg, Ale kommun, Lilla Edets kommun, Partille Cup

 

Tip a friend