Olof Sköld - ”Lite högre i tak i Göteborg”

Biotechentreprenören Olof Sköld har drivit företag i flera städer. Favoriten är Göteborg – men han anser samtidigt att staden skulle kunna bli mycket bättre. Bland annat genom ökad samarbetsvilja och ett mer startupvänligt tänk.
”Lite högre i tak i Göteborg”

Olof Sköld har en lång karriär som entreprenör bakom sig. Han har drivit framgångsrik reklambyrå i Stockholm, men sedan 13 år tillbaka är han verksam inom bioteknik. I tio års tid var han vd för Uppsalabaserade Denator, men sedan ett år tillbaka driver han startupbolaget Maurten – och för honom är det en självklarhet att det ska drivas från Göteborg.

– Vi har generellt sett ett mer behagligt klimat här än i Stockholm. Det är lite högre i tak och lite mindre prestige här, säger Olof Sköld, som också hyllar stadens kunskapsmångfald:

– På Denator hade vi svårt att hitta personal i Göteborg, eftersom den biotekniska spetskompetensen fanns i Uppsala. Nu har mitt bolag ett bredare behov av kompetens, och då är Göteborg helt perfekt. Vi har plockat in personer från utlandet, men också flera från AstraZeneca och universitetsvärlden.

Forskningen största styrkan

Maurten har tagit fram en ny metod för att transportera socker, som kan användas i allt från medicinsk nutrition till sportnutrition. Metoden gör att man kan få i sig all energi från sockret utan att drabbas av sockrets negativa egenskaper och har utvecklats i ett nära samarbete med universiteten. Olof Sköld menar också att den största styrkan med att verka i Göteborg är just att forskningen nått så långt. Men det är också inom akademin som ett av de största problemen för honom återfinns.

– Både Chalmers och Göteborgs universitet ligger i absolut framkant, med världsledande samarbeten internationellt. Däremot blir man som företagare ganska förvånad när man ser vilken tydlig barriär det finns mellan universiteten. Samarbetsviljan är inte så stark där, vilket är tråkigt.

Svårt hitta lagom lokaler

Som startupveteran ser Olof Sköld också ett starkt behov av lokaler att kunna växa i för små företag. Utbudet består mest av små eller enorma lokaler, och som företag får man då välja. Problemet blir att de små snabbt blir urväxta, medan de större kostar alldeles för mycket i början.

– Göteborg kan vara väldigt stelbent, med brist på anpassningsbara lösningar. När man är en, två eller tre personer kan man sitta hos till exempel Chalmers eller Sahlgrenska Science Park och det fungerar jättebra, men så snart man blir lite större blir det problematiskt. Då saknas bra alternativ, säger Olof Sköld, och fortsätter:

– Startupbolag har per definition inga intäkter i början, och då är det omöjligt fastna i ett avtal där man ska betala två miljoner i lokalhyra varje år. Samtidigt kan man inte flytta in i lokaler som är precis på gränsen, där man tvingas flytta på nytt om och om igen.

En modell att växa i

Olof Sköld och Maurten har i dag en hyresmodell där de hyr ett våningsplan, men bara betalar för de kvadratmeter som används medan man växer. Det här är en lösning som används i många andra städer, men som Olof Sköld menar har varit svårt att få till i Göteborg.

– Jag fick slita väldigt hårt för att få igenom det. De stora hyresvärdarna såg inte det behovet. Vårt kontor växer med ett rum i månaden ungefär så det går snabbt att fylla ut, men nu behöver vi inte heller oroa oss för hyreskostnaderna raserar verksamheten under tiden. Jag tror att den typen av lösningar behövs mer i Göteborg, för annars har de medelstora företagen ingenstans att ta vägen, säger Olof Sköld.

Färgbox

Olof Skölds tre bästa med Göteborg:

1. ”Den breda kompetensen. I Göteborg finns det kompetens inom precis alla områden man behöver.”

2. ”Forskningen. Göteborg är världsledande på många olika forskningsområden. Det ska vi vara stolta över.”

3. ”Mobiliseringskraften. När Göteborg väl bestämmer sig för att göra något stort, då är man duktiga på att få saker att hända. Vi borde bara se till att det händer oftare.”

Olof Skölds tre sämsta med Göteborg:

1. ”Samarbetssvårigheter. Det kan sitta en forskare på Sahlgrenska som är världsledande inom sitt ämne. Men man har samtidigt ingen aning om vad man gör på andra sidan väggen. Det är tråkigt.”

2. ”Bristen på förnyelse. Göteborg har haft samma styre väldigt länge och vi är fast i gamla strukturer. Det är synd. Förnyelse är alltid bra, oavsett politisk färg.”

3. ”Dåligt för medelstora företag. Vi har brist på anpassningsbara lösningar, vilket gör att medelstora företag och små, snabbt växande företag inte har någonstans att ta vägen”.

 

Tip a friend