Magnus Albrektson - ”Farligt om vi inte får kritisera”

Krögaren Magnus Albrektson vill ändra det mesta i Göteborg. Han vill se en stad som är mer personlig och förstående och som inte drar sig för att testa nya saker.
”Farligt om vi inte får kritisera”

Få företagare i Göteborg är lika ofta i hetluften med olika utspel som Magnus Albrektson. Han har drivit Göteborgs kanske mest kända nattklubb Park Lane i 20 års tid, och han menar att företagsklimatet i Göteborg är under all kritik.

– Det är svårt att driva företag här, det är inget snack om det. Det är svårt, det är krångligt och det är enorma regelverk. Det är snårigt, med ett ifrågasättande och ett misstänkliggörande som jag inte riktigt förstår, säger Magnus Albrektson.

Tidningarna skrev

Som exempel nämner han en händelse på sin egen krog i maj som fick stor uppmärksamhet. En av hans krogshower fick en ljudinspektion från Miljöförvaltningen. När notan för den 50 minuter långa föreställningen kom var den på 8,5 timmes arbete. Magnus Albrektson var starkt ifrågasättande till summan, vilket resulterade i en rad tidningsartiklar.

– Man kan fortfarande diskutera om den fakturan var rätt eller fel, men vi kan faktiskt bortse från den också, för det här handlar om något större. Efteråt mötte jag nämligen så många som tackade för att jag vågade protestera. Och där har vi ju ett problem, ska inte vi som är företagare våga kritisera myndigheterna? Det är en farlig situation, företag och myndigheter måste ju känna att de verkar tillsammans, säger Magnus Albrektson.

Väldigt opersonligt

Han säger att han länge känt att det är svårt att resonera med myndigheterna: 

– Ifrågasätter man något hos kommunen säger tjänstemännen alltid ’jag gör bara mitt jobb’. Ingen vet vad de gör eller varför. Det är väldigt opersonligt tyvärr. Och då ska man ändå veta att jag har väldigt bra kontakt med myndigheterna. Tänk på killen som driver pizzerian hemma i kvarteret, för honom är det garanterat ännu värre. 

Magnus Albrektson menar också att Göteborg fortfarande sitter fast i gamla strukturer, och att politikerna håller varandra för mycket om ryggen. Även här refererar han till ett tidigare utspel. Magnus Albrektson var en flitig debattör när femtillstånden slopades i Göteborg. Han uttalade sig ofta i medierna och hade många och långa diskussioner med Göteborgs politiker om situationen.

Måste kunna prata öppet

– Här kan man ju tro att jag bara vill att krogen ska vara öppen länge, men det är inte det viktiga här. Det jag fick uppleva under den här tiden var vilket mygel det finns inom Göteborg. Det var mycket hemliga möten, och man fick inte skriva saker över den vanliga mailen, eftersom det då skulle bli offentliga handlingar. Och då häpnar man ju, vad är det här egentligen? Vi måste ju kunna prata om saker och ting på ett öppet sätt.

Det finns också en stor obenägenhet bland politiker att testa nya saker, menar Magnus Albrektson. Han upplever att våra politiker har fullt fokus på att kritisera varandra i stället för att staka ut nya vägar framåt.

Mer jävlar anamma

– Göteborg skulle må bra av lite mer jävlar anamma. Att vi bestämmer en riktning och testar något, i stället för att hela tiden försöka hitta en kompromiss. Varför kan vi inte bara prova något, och om det inte fungerar sväljer vi stoltheten och testar något nytt, säger han, och fortsätter:

– Den typen av mentalitet saknar jag helt. Det är så mycket prestige och ingen vill göra fel. I stället har vi bara massa partier som sitter där och kastar skit på varandra i stället för att försöka driva staden framåt. Det tycker jag är synd. Och jag tror inte att jag är den enda göteborgaren som känner så.

Färgbox

Magnus Albrektsons tre bästa med Göteborg:

1. Evenemangen. ”Göteborg ligger i framkant när det gäller event och mässor. Bra!”

2. Företagsgemenskapen. ”Det finns en äkta och skön ”småstadskänsla” mellan oss företagare i Göteborg – vi hjälper och stöttar varandra.”

3. Att det blir bättre. ”Några av de myndigheter som genom åren fått kritik nu i stället börjat lyssna, känna in, och se saker på ett annat vis – att vi är alla i gemensam samverkan”.

Magnus Albrektsons tre sämsta med Göteborg:

1. Våldet. ”I mitt fall detta eviga våld som gör att vanliga hederliga Göteborgare knappt längre vågar åka spårvagn in till stan för att äta en bit mat – detta våld smittar av sig på företagandet”.

2. En form av feghet. ”Prestigen är så hög och man är så rädda för att misslyckas. Myndigheter och politiker vågar sällan testa något nytt och sen stå för det. Vi borde prova mer saker och ta i ordentligt när vi gör det”.

3. Krångligt. ”Vi har enorma regelverk i Göteborg med långa handläggningstider, och man kan anses vara besvärlig om man ifrågasätter dessa”.

 

Tip a friend