Eva Dunér - ”Göteborg måste bli positivt till privata företag”

Eva Dunér är inte förvånad över att Göteborg rankas så dåligt som företagarkommun. Hon menar att grundproblemet är en felaktig inställning till privata företagare.
”Göteborg måste bli positivt till privata företag”

I 20 års tid har Eva Dunér drivit restaurang i Göteborg. I dag har hon fyra restauranger i centrala Göteborg, och hon känner väl igen sig i den kritik som Göteborg ofta får för sitt företagsklimat.

– Det är skrämmande att vi hela tiden placerar oss i botten på de här listorna, säger hon. Men jag är inte förvånad, det skulle kunna bli mycket bättre. Generellt tycker jag att attityden är det stora problemet, säger Eva Dunér.

– När jag ringer ser man mig aldrig mig som företagare som något positivt. Jag är inte någon som tillför något, jag är snarare ett bekymmer. Och jag tror att om Göteborg ska klättra på listorna måste man bestämma sig för att man gillar privata företag.

Påverkar lönsamheten

Eva Dunér menar att hon ofta möts av en ovilja när hon har kontakt med kommunen. Som exempel tar hon upp situationen med parkeringsplatser i centrala Göteborg. Att det är brist på dem är ingen hemlighet, och Eva Dunér menar att det har en direkt påverkan på lönsamheten för hennes företag.

– Men när jag påtalar mina problem finns det inget intresse. Man förstår mitt problem, men är inte intresserade av det. Och många tjänstemän har en direkt nedlåtande attityd. Jag försöker förklara att jag tappar gäster när det inte finns parkeringsplatser, och deras svar är ungefär: ”Jaha? Och?”

Eva Dunér vill se ett mer positivt synsätt från kommunalt håll gentemot stadens företagare.

– Man måste ju bestämma i vilken riktning man vill gå. Kanske måste tjänstemännen på kommunen omskolas och förstå målet. Är vårt mål att Göteborg ska vara attraktivt för företag? I så fall måste vi också vara lite mer positivt inställda till företag, säger Eva Dunér.

"Hade jag varit yngre..."

– Nu är jag för gammal, men hade jag varit yngre så hade jag nog verkligen övervägt att bo och verka någonstans där jag är uppskattad. Där man ser mitt företag som något positivt.

Hon menar också att många andra kommuner kommit betydligt längre i sin attityd till företagarna.

– Jag vet ett företag i Partille där det vore mycket bättre för verksamheten att ligga inne i Göteborg. Men samtidigt är Partille kommun så mycket bättre att ha att göra med, att det inte är ett alternativ. Det säger ganska mycket, säger Eva Dunér, och fortsätter:

– En kompis startade företag i Laholm, och där var kommunen direkt framme och förklarade hur kul man tyckte det var, och undrade hur de kunde hjälpa till. Tänk om någon svarade ”Vad kul att DU ringer! Hur kan vi hjälpa dig i dag?” när man vill någonting i Göteborg. Det är inte så det låter i dag.

Färgbox

Eva Dunérs tre bästa med Göteborg:

1. Göteborg & Co. ”Vi ska vara otroligt stolta över Göteborg & Co. Det är nyckeln till att vi har lyckats som evenemangsstad. Utan dem hade vi aldrig varit där”.

2. Läget. ”Det går inte att komma från att Göteborg har ett fantastiskt läge. Förutsättningarna är fantastiska”.

3. Smidigheten. ”I Göteborg har vi nära till allt. Vi är en storstad, men en ovanligt smidig storstad. Och jämför man med Stockholm har vi inga köer alls”.

Eva Dunérs tre sämsta med Göteborg:

1. Obeslutsamheten. ”Göteborg måste bestämma sig: Blir staden bättre om vi får fler företag? Och om svaret är ja måste vi agera utifrån det”.

2. Attityden. ”Göteborg måste vara mer lyhört gentemot företagarna. Om mitt företag gör mindre vinst är det ett problem för Göteborg, inte bara för mig”.

3. Brist på förnyelse. ”Jag tror inte problemen beror på färgen på det politiska styret. Däremot tror jag att vi skulle må bra av att det ändrades ibland”.

 

Tip a friend