Ann-Sofie Hermansson - ”Stan har inte råd med ängsliga chefer”

Göteborgs företag har inte fått den uppskattning de förtjänar, enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). I en rättfram intervju om företagsklimatet är hon självkritisk på politikens vägnar.
Ann-Sofie Hermansson

Bekräftelse är återkommande när Ann-Sofie Hermansson resonerar om vad som fattas i Göteborgs företagsklimat.

- Vi ser er och vi uppskattar vad ni gör för Göteborg, säger hon med adress till näringslivet.

Men den politiskt högste ansvarig för näringslivsfrågorna diskuterar också tunga bakomliggande orsaker - som allmänhetens tilltro till politiken och tjänstemän som inte är modiga nog.

 – Stan har inte råd med rädda och ängsliga chefer, säger hon och uppmanar till ett ledarskap som ger trygghet nog för att våga ta ut svängarna.

- Jag vill säga till dem att det inte går att sitta still i båten för att inte göra fel. Den tiden är förbi. Ska vi klara av de gigantiska utmaningar vi har krävs både politiskt ledarskap och chefer som vågar.

Förändringen för liten

Göteborg klättrade i Svenskt Näringslivs senaste rankning av kommunernas företagsklimat. Men Ann-Sofie Hermansson ser förändringen som för liten.

- Vi rör oss fortfarande i marginalen. Så länge det finns någon som tycker att näringslivsklimatet inte fungerar är det ett problem som vi får försöka göra något åt.

Göteborgs Stad erbjuder en hel del service till företag, påpekar Ann-Sofie Hermansson. Men det är ändå något som fattas.

- Det är något med dialogen som inte fungerar, säger hon.

Attityden betyder mycket

Ann-Sofie Hermansson tar ett aktuellt exempel på hur dialog kan lösa knutar. I diskussionen om var kinesiska biltillverkaren Geelys europeiska huvudkontor ska ligga kopplades både statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg in.

- Attityden betyder mycket för Geely. De ser mängder med praktiska problem, bostäder, skolor och annat, och vi kan nog inte fullt ut tillfredsställa alla behov. Men vi kan visa att vi gör allt vi kan.

Hur mycket påverkar diskussionen om trängselskatten och Västlänken hur företagsklimatet uppfattas?

- Kanske delvis. Jag är ju väldigt nöjd med hur det västsvenska paketet ser ut. Det är så många fördelar för just näringslivet. Men hela den här soppan, ursäkta uttrycket, har inte gjort underverk för tilliten från göteborgarna.

- Alla turer har skadat den generella tilliten till politiken och det demokratiska systemet.

Mängder med hårt arbetande tjänstemän i Göteborgs Stad anstränger sig för att bemöta företagen bra. Kan du tänka dig att de tycker att det är orättvist att ändå få kritik?

- Ja det kan jag faktiskt förstå. Många av förvaltningarna är ju jättebelastade. Vi saknar ju också projektledare och andra resurser. Det blir flaskhalsar. Man sliter och kämpar så får man bara höra att det är dåligt. Det är lite orättvist.

Hur mycket handlar det om ledarskap?

- Det handlar också om strukturen runt omkring. Ledarskapet måste också ge stöttning. Inte minst trafik- fastighets- och stadsbyggnadskontoren är hårt pressade av alla projekt som är på väg in nu.

 - Vi behöver hitta avlastning, men allt det där låter sig sägas, sedan är det tufft att genomföra. Men de förtjänar också uppskattning.

Skulle man då också kunna säga att näringslivet får försöka förstå situationen?

- Man kan faktiskt be om respekt för situationen och förståelse därifrån också. De vet ju också hur det ser ut. Men i slutändan måste vi naturligtvis leverera, annars funkar det inte.

Ann-Sofie Hermansson

Det går bra för Göteborg. Men vi behöver blir bättre på service och på att uppmärksamma de företagare som gör bra i från sig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Tip a friend