Article image
Rick Schevers, managing director at TCP Solutions

TCP valde Göteborg för Skandinavisk expansion

När TCP Solutions ville etablera sig fysiskt på den skandinaviska marknaden valde den nederländska vd:n Rick Schevers att förlägga verksamheten och familjelivet till Göteborgsregionen.

Main content

Efter 6 veckor i Sverige berättar Rick mer om varför valet föll på Göteborg och om sina upplevelser så här långt ur både ett affärsmässigt och privat perspektiv.

Berätta om TCP Solutions!

– Vi är en så kallad ”employer of record” (EOR), och produkten vi säljer är en tjänst. Vi gör det möjligt för företag som inte är registrerade i Sverige att skicka hit sina medarbetare genom att ta hand om allt som en normal arbetsgivare skulle göra i Sverige. Med andra ord behöver de inte starta kontor, utan låter oss ta hand om all administration. Vi fakturerar dem på ett transparent sätt för alla kostnader som de skulle ha haft som arbetsgivare i Sverige plus en liten extra avgift, och det är den vi lever av. Den här lösningen är smidig för både tillfällig och permanent utlokalisering av medarbetare, och vi erbjuder den i 10 europeiska länder. Eller vi gjorde det. Vi har precis gått samman med ett företag vid namn People 2.0, ett amerikanskt/kanadensiskt företag som kommer att bli världens första globala EOR-aktör. De erbjuder redan sina tjänster i Nord- och Sydamerika och har nyligen inlett verksamhet i Europa och Asien/Stillahavsområdet, säger Rick.

Varför valde TCP Göteborg?

– Jag gjorde en analys för att identifiera nästa europeiska tillväxtmarknad. Nederländerna och Tyskland är de största marknaderna, med Skandinavien – närmare bestämt Sverige och Danmark – på tredje plats.

– Allt handlar om siffror när man ska motivera varför man bör expandera till ett visst land. Göteborg är landets näst största stad sett till arbetsför befolkning. Jag har alltid trott att Stockholm är betydligt större än Göteborg, men skillnaden i sysselsättning är faktiskt inte så stor. Göteborg är också billigare än Stockholm samtidigt som det ligger bättre till i förhållande till andra skandinaviska städer. Dessutom kommer kommunikationerna med resten av Europa att bli betydligt bättre, förutsatt att corona inte sätter käppar i hjulet. Mycket av infrastrukturen kommer att uppdateras, och regionen har en långsiktig plan för detta.

– Under det senaste 1,5 året har vi också sett hur den här affärsregionen utvecklas. Det görs stora investeringar i högteknologi i hela Sverige, men särskilt i Göteborg. Till exempel händer det mycket i Lindholmens företagspark. Många företag flyttar hit en mindre hubb, och vissa flyttar till och med hit hela sin forskningsavdelning.

– Ur ett affärsperspektiv är Göteborg helt enkelt en mycket bra plats, om du frågar mig.

Hoppas ni kunna expandera i Skandinavien?  

– Ja, vi växer redan i alla fyra länder. Vår filosofi är att så snart vi är tillräckligt stora rent affärsmässigt behöver vi vara fysiskt närvarande på plats. För att vi ska kunna ge bästa möjliga service till våra kunder måste vi ha lokal närvaro, tala språket och känna till landets seder och bruk.

– Vi vill också utforska den lokala marknaden och möjligheterna för svenskar att arbeta i USA eller andra europeiska länder. Det sker redan idag. Vi har kontakt med några företag här i Göteborg som vill placera säljpersonal i andra länder utan att behöva öppna kontor.

– TCP:s verksamhet är helt automatiserad, så vi kan skala upp otroligt snabbt. I dagsläget arbetar två personer på vårt Londonkontor enbart mot Sverige, och snart flyttas denna verksamhet till Sverige. Vi hoppas kunna anställa inom kort.

Vad fick dig och din familj att flytta till regionen?

– Redan innan jag började på TCP pratade vi om att vi ville uppleva hur det är att bo i ett annat land under ett par år. Man får andra perspektiv på livet och ser sitt eget land i ett annat ljus. Vi funderade över vad som var bäst för barnen. Som jag ser det bör det komma i första hand. Vi konstaterade att det svenska skolsystemet är helt annorlunda. Här verkar inställningen vara att barn ska vara barn, leka mycket och vara utomhus oavsett väder. I Nederländerna regnar det mycket, men vi anpassar oss inte. Här går barnen ut oavsett vilket väder det är.

– Det svenska systemet är mer inriktat på att utveckla barnens färdigheter istället för att försöka få dem att passa in i ett färdigt system. Det är bra. De får möjlighet att utforska sina egna förmågor innan systemet kräver att de gör vissa saker.

Image
Två barn och en hund sittandes på en klippa vid havet i solnedgången.

Hur har familjen funnit sig tillrätta hittills?

– Det har gått väldigt bra så här långt. Vi hade läst att svenskarna till en början håller sig på sin kant och är lite reserverade och blyga, men jag har faktiskt inte träffat dessa svenskar än. Jag menar, våra grannar kom över med en flaska vin dagen efter att vi flyttade in för att hälsa oss välkomna. Vi bor på landsbygden och har träffat alla som bor i närheten. Efter 6 veckor känner vi alla. Alla är otroligt hjälpsamma och den ena mer pratsam än den andra. De försöker hjälpa oss så mycket de kan.

– Genom skolan har vi också träffat mycket folk. Vi har även gått med i den lokala mountainbikeklubben. Vi åker dit varje lördag och barnen älskar det! Där träffar vi också människor som vi har börjat lära känna, särskilt barnen. De är 5 och 8 år gamla och för dem går det så snabbt att anpassa sig till ett nytt språk och nya seder. Så hittills är allting helt perfekt!

Färgbox

För att lära dig mer om affärsmöjligheter i Göteborg och hur vi kan hjälpa dig att etablera och investera i regionen, kontakta:

Andreas Göthberg
Chef för utländska direktinvesteringar i Business Region Göteborg
+46313676132 eller andreas.gothberg@businessregion.se

Helen Bairu
Investeringsrådgivare på Business Region Göteborg och utvecklingschef på Move to Gothenburg
+46313676139 eller helen.bairu@businessregion.se

 

Print this page:

Tip a friend