Article image
Business Göteborg

Business Göteborg – podden  om Göteborgsregionens näringsliv 

I podcasten Business Göteborg fördjupar vi oss i Göteborgsregionens näringsliv. Hur går det för Göteborg? Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? I podden träffar vi startups, småföretagare och framgångsrika föregångare. Emanuel Karlsten leder samtalen och med sig i varje avsnitt har han en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg.

Main content

Business Region Göteborg är ansvariga utgivare av podcasten som producerats av Rasmus Persson och Emanuel Karlsten. I podden diskuteras Göteborgsregionens styrkor, möjligheter och utmaningar. I juni 2020 släpptes fem avsnitt och nu i höst är det dags för ytterligare fem avsnitt. Avsnitten är gjorda för att hålla under en längre tid, du kan med fördel lyssna på sommaravsnitten även nu i höst. Poddavsnitten är cirka 30 minuter långa och finns där poddar finns, bland annat här. 

 

Business Göteborg, höst 2020

Kompetens - utveckling och omställning för Göteborgs framtid

Har du kompetens som möter ditt företags behov både idag och i framtiden? Har du i ditt företag den kraft som krävs för att möta morgondagens kunder och nya beteenden? Bara inom fordonsindustrin så måste minst 30 000 ingenjörer kompetensutvecklas - hur påverkar det Göteborgs näringsliv och akademi? Och vilken hjälp finns att få för att möta kompetensutmaningen? I detta avsnitt av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Patrik Lögdqvist, senior training specialist på Semcon, och Anna-Lena Johansson, verksamhetsstrateg på Business Region Göteborg med fokus på kompetensomställningen. Det blir ett samtal om vikten av att ta kompetensutveckling på allvar och modet att ta hjälp.

Uppstart och omstart – Företagande i krisläge

Hur tar man sig igenom en kris som företagare? Går det att starta nytt i ett läge som detta? Och hur får man fart på idéerna? I detta avsnitt av Business Göteborg kretsar samtalet kring råd och exempel som kan inspirera till förverkligande av några företagsdrömmar och kanske bidra till räddningen av andra. Kreativa lösningar varvas med konkreta tips på hur tar dig vidare. Joel Rozada, VD på The Techno Creatives möter Dejan Djurkovski, gruppchef, företagsutveckling på Business Region Göteborg. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.

Podden Business Göteborg finns där poddar finns och fler avsnitt publiceras inom kort.

 

Business Göteborg, sommar 2020

Fakta och statistik – Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Har du koll på Göteborgs näringsliv och det faktum att vår region sticker ut både nationellt och internationellt inom innovation, hållbarhet, export och nytänkande? Vad räcker lönen till här och hur står vi oss mot Stockholm och andra större städer (även om det absolut inte är en tävling)? I detta avsnitt av Business Göteborg pratar Emanuel Karlsten med Patrik Andersson, vd, och Peter Warda, senior analytiker, båda från Business Region Göteborg, om visioner, möjligheter, utmaningar och vilka faktorer som kommer att vara avgörande för framgång.

Lyssna på avsnittet: Fakta och statistik - Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Life Science och samarbetet för framtidens hälsa  

I Göteborgsregionen har life science-branschen vuxit sig stark tack vare närheten mellan sjukvården, akademin, staden och näringslivet. Här hittar du forskning i världsklass och ännu större planer för framtiden. Eva Wahlberg, forsknings- och utvecklingsansvarig på Wellspect, ger sin syn på Göteborgsregionens utmaningar och möjligheter inom området life science. Med i studion är Iris Öhrn, etableringsrådgivare inom life sciene, och samtalet som rör allt från framtidens vård, vikten av samarbete och intresset för regionen till grafenprogrammet, testbäddar och datadriven vård leds av Emanuel Karlsten.  

Lyssna på avsnittet: Life Science och samarbetet för framtidens hälsa

Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Vad är det som gör Göteborg så attraktivt för utländska investerare? Göteborgsregionen har vuxit med 200 000 invånare sedan millennieskiftet och försätter växa. Fler företag vill hit, intresset är stort och möjligheterna är många men det finns också utmaningar. Emanuel Karlsten intervjuar i detta avsnitt Andreas Göthberg, ansvarig för utländska investeringar och etableringar på Business Region Göteborg. Det blir ett samtal om matchmaking, dragningskraft och jakten på kompetens. Juha-Matti Ranta, vd på Medanets, berättar också kort om etableringen av Medanets Sverigekontor i Göteborg.

Lyssna på avsnittet: Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Småföretag och startups  

”Jag tror inte att vi kommer att vinna över Kina om vi semestrar oss ur krisen – vi måste ju arbeta oss ur krisen!” konstaterar Patrik Arnesson, grundare av fotbollsappen Forza fotboll, i detta avsnitt av Business Göteborg. Med i studion är Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg. Samtalet som leds av Emanuel Karlsten kretsar runt förutsättningarna för företagande idag och möjligheterna framöver. Hur mår Göteborgsregionens småföretag, vilka utmaningar finns för startups i regionen och vilken hjälp erbjuds på kort och lång sikt?   

Lyssna på avsnittet: Småföretag och startups  

Klimatet och den gröna omställningen  

Har företag råd att fokusera på klimatet nu? Sätts hållbarhetsarbetet på paus eller är det nu vi verkligen har chansen att, från grunden, omdefiniera och verkligen se över våra beteenden? Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg, berättar om Göteborgs Stads ambitiösa klimatmål och diskuterar vägen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser 2030. Med i samtalet är Gustaf Zettergren, miljöchef på Västra Götalandsregionen, och Magnus Tengberg, affärsområdeschef på Vasakronan. 

Lyssna på avsnittet: Klimatet och den gröna omställningen
 

Färgbox

En del av Berättelsen om Göteborg

Podcasten Business Göteborg är en del av Berättelsen om Göteborg som ingår som en insats i Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program.  

Med berättelsen om Göteborg vill vi förmedla en engagerande, sann, närvarande och uppdaterad bild av Göteborgsregionens läge och framtid. Vi blundar inte för utmaningar och är stolta över våra framgångar. Med berättelsen om Göteborg vill vi berätta om ett enormt utvecklingssprång och visa på den dragningskraft Göteborg har – både som stad och region.

 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content