Kulturella och kreativa näringar

Musik, design och reklam från Göteborgsregionen skördar framgångar världen över. Här kan idéer växa till spännande projekt och framgångsrika företag. Business Region Göteborg förser dig med kunskap, kontakter och öppnar dörrar till samarbeten.
Kulturella och kreativa näringar

Utöver kulturens egenvärde blir en stad med stor kreativitet och bredd i kulturen attraktiv att bo i, besöka eller etablera sig i. Därför är stödet till de kulturella och kreativa näringarna i Göteborgsregionen viktigt för att skapa en levande stad där alla trivs.

En brokig bransch som skapar konkurrenskraft

Personer, mötesplatser, yttringar och innovationer från Göteborgsregionens kreativa och kulturella näringar når i dag långt utanför regionens gränser; det är bland andra Laleh, Bokmässan, Göteborgssymfonikerna, Monki och Forsman & Bodenfors bevis på.

Kulturella och kreativa näringar är ett brett område som egentligen består av olika branscher – allt från kulturarbeten till reklambyråer. Det medför också olika förutsättningar för verksamheterna. Inte för inte kallas kreativitet för ”det nya stålet” – en konkurrenskraft som förutom att den skapar en attraktiv stad att bo i och besöka, också kan bidra med innovationskraft till andra branscher som fordon, tillverkning och medicin. I dag uppmärksammas den självorganiserade kulturen, de fria utövarna och de små producenterna av till exempel konst- och mathantverk allt mer. Inom makerrörelsen, i skärningspunkten mellan konst och teknik, möts nya och etablerade aktörer. Här skapas de nya grundämnena. 

En kreativ och tillåtande grogrund

Kreativitet och entreprenörskap har satt Göteborg på världskartan. Företag som Nudie Jeans och Velour skapar uppmärksammat mode, reklambyråer som Forsman & Bodenfors kammar hem internationella priser på löpande band och begreppet ”The Gothenburg sound” är vida känt bland hårdrock- och metalfans.

Göteborgsregionen erbjuder en gynnsam miljö för kultur och innovation. Här finns utbildningar inom en rad kreativa områden, bland annat inom arkitektur, foto, film, och design. Här finns också en marknad för industridesign både hos de stora industriföretagen och deras underleverantörer teknikkonsulterna.

Därför är kultur och kreativa näringar viktiga

Kultur och kreativa näringar får allt större betydelse i takt med att den traditionella tillverkningsindustrin förändras. Nationellt har de kreativa näringarna en tillväxttakt på över fem procent årligen och utgör i dag drygt tre procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Spelutvecklare, formgivare och andra kreatörer tillhör en viktig framtidssektor. Internationella referenser visar att satsningar på kultur- och designutveckling lönar sig. Det skapar tillväxt och stärker regioners attraktionskraft. En övergripande målsättning för oss på Business Region Göteborg är att göra regionen attraktiv för aktörer inom kulturella och kreativa näringar.

Så hjälper vi dig som kreatör

Business Region Göteborg skapar förutsättningar för företag och aktörer inom kreativa och kulturella näringar att samverka och mötas. Vi kan med hjälp av nätverk och kontakter korsbefrukta branscher och hitta kopplingar mellan akademi, näringsliv och samhälle.Till oss vänder du dig för att få information om hur de västsvenska klustren för kulturella och kreativa näringar ser ut, var man träffas och vart man vänder sig i olika frågor. Vi förmedlar kontakter och skapar mötesplatser. Vi hjälper dig när du vill öka din samverkan med stora som små företag, universitetet, offentlig verksamhet och andra branscher. Här eller internationellt.

Vi vill att Göteborgsregionen ska vara en attraktiv plats att verka i för dig och vi vill att det ska vara enkelt för dig att träffa andra aktörer inom och utanför din bransch. Vi skapar olika mötesplatser och forum och anordnar rundabordssamtal för att höra just vad du har behov av inom ditt område. Vill du får våra utskick och inbjudningar till mötesplatser, seminarier och workshops, registrera dig här >>

Forum för kulturella och kreativa näringar

Är du intresserad av att nätverka och påverka din bransch eller kulturella och kreativa näringar i stort? Då rekommenderar vi att du kommer till vårt KKN-forum. Forumet syftar till att skapa förutsättningar för hållbar utveckling inom de enskilda branscherna inom kulturella och kreativa näringar samt området i stort.
Läs mer här >

Innovationslabb

Business Region Göteborgs innovationslabb är en plattform för innovation med kraft från kreatörer. Här sammanför vi kreatörer med industri, handel och offentlig sektor för att skapa nya företag, produkter och tjänster utifrån en gemensam frågeställning. I innovationslabbet sammanför vi fyra gånger per år kreatörer med personer från industrin, handel och offentlig sektor. Deltagarna har olika bakgrund, kompetens och roller och går in i labbet med olika perspektiv kring en frågeställning, utmaning eller problem. Under en eller två halvdagar arbetar man tillsammans för att skapa nya företag, produkter och tjänster. Vi som kreatörer är professionella idéutvecklare och problemlösare, och tillsammans med entreprenörers förmåga att driva företag läggs grunden till framtidens världssuccéer när vi skapar vi förutsättningar för att innovation skall kunna uppstå! Varje labb har ett särskilt tema med bäring på hållbar utveckling. Läs mer om innovationslabbet här >>  

Nätverk och mötesplatser

Vill du få nya företagskontakter inom de kreativa och kulturella branscherna? Vill du kanske hitta nya samarbetspartners, inspirera eller bli inspirerad av andra? Eller vill du kanske hitta mötesplatser där aktörer från forskning, näringsliv och det offentliga möts? Vi listar nätverk och mötesplatser åt dig här >>

Citat

- Som kreatör kan man vilja ha hjälp med den affärsmässiga delen, och själva företagandet, så att energin kan fokuseras på skapandet istället.

Avsändare

Rasmus Heyman, områdesansvarig Kulturella och kreativa näringar

Pecha Kucha

Pecha Kucha är ett japanskt presentationskoncept för visuellt berättande, som finns i över 1 200 städer runt om i hela världen, där människor träffas, utbyter erfarenheter och lär känna varandra under avslappnade omständigheter. Målet är att både hylla och inspirera den lokala kreativiteten, lära nytt, öppna upp för nya affärsmöjligheter och skratta tillsammans!
Läs om vår senaste Pecha Kucha här >>
Pecha Kucha kommer under 2020 att hållas fyra gånger i centrala Göteborg. Läs mer på vår Facebooksida >> 
Vill du vara med och berätta något inspirerande? Kontakta Azadeh.Kazemi@businessregion.se

Art and Business

Vi vet att kreatörer kan behöva hjälp med den affärsmässiga delen så att energin kan fokuseras på skapandet. Därför har vi utvecklat ett program som heter Art and Business. Programmet består både av entreprenörskap och att bygga handlingsplan. Målet är att du efter periodens slut har fått verktyg som gör att företagandet går lättare. Vi utgår från din dröm och vision och vi gör det i samarbete med Högskolan för Scen och Musik, Kulturakademin och Kultur i Väst. Läs mer här>>

Saltet på Ringön

I Göteborg finns ett gränsland mellan etablissemang och subkultur som har en alldeles egen ton. Kollektivt, kreativt och genuint. Musikscenen är bara ett exempel. Saltet på Ringön handlar om att stimulera kreativ verksamhet i gränslandet mellan subkultur och etablissemang. Saltet på Ringön är en av Göteborgs jubileumssatsningar inför stadens 400-årsjubileum och sorterar under Business Region Göteborg.
Läs mer om Saltet på Ringön här>> 

Klusteranalys Kulturella och kreativa näringar 2018

Kartläggningen av Kulturella och kreativa näringar innehåller fakta och statistik kring miljöteknikföretagen i Göteborgsregionen. Här beskrivs branschen, ekosystemet och dessa aktörer samt utvecklingen av klustret sedan 2008.
Ladda ner Klusteranalys Kulturella och kreativa näringar här (2 MB) >>


 

Vi tipsar om:

ADA

ADA - Association for Design and Advertising - är en mötesplats för kreativa näringar i Göteborg och Västsverige. ADA arbetar för en god utveckling och ökad lönsamhet inom de kreativa näringarna, och drivs sedan årsskiftet 2020 som en egen förening. I ADA's kanaler och på webben finns lokala branschnyheter, som webben fungerar som en virtuell mötesplats. Missa inte kalendern, som håller dig à jour med vad som är på gång i branschen! 
Läs mer om ADA >> 

Brewhouse

Brewhouse är ett nytänkande center med fokus på kulturella och kreativa näringar. Inom konceptet finns ett 70-tal företag, affärsinkubator, moderna studios samt en större experimentell evenemangs- och konsertarena. Brewhouse kom till efter önskemål från branschen och vi på Business Region Göteborg fick i uppdrag att göra mötesplatsen till verklighet. Rent fysiskt hittar du Brewhouse i Gårda, ett stenkast från Valhallabadet. 
Läs mer om Brewhouse >> 


Visste du att...

... det finns drygt 4000 bolag och ca 14 000 anställda (2016) inom kulturella och kreativa näringar i Göteborgsregionen?
… Electronic Arts spelstudio Ghost Games, som utvecklat ”Need for Speed Rivals”, finns i Göteborg?
... småföretagandet präglar de flesta av branscherna men det finns några stora företag, bland annat inom arkitektur, reklam och media?
... modebrancen står för ca 15% av arbetsställena inom kulturella och kreativa näringar?
... reklambranschen är den som har flest anställda med mellan 5-25 personer runt 1000 arbetsställen? Branschen utgör också en viktig affärsdrivande skärningspunkt för många av de andra branscherna inom kulturella och kreativa näringar såsom musik, foto, film, design och illustration.
… ett 40-tal företag inom film huserar på drygt 10 000 kvadratmeter i Gothenburg Studios?
… i närbelägna Borås finns avancerad forskning inom Smart textiles, en textilhögskola och lång branscherfarenhet som landets postordercentrum – och numera centrum för landets största onlinebutiker inom mode och skor?
… Göteborg är hemstad till några av Sveriges modeföretag såsom Lindex, KappAhl och Nudie?
… varje år delas det ut ett pris på en miljon kronor inom formgivning på Röhsska museet i Göteborg? Det är Torsten och Wanja Söderbergs pris med syfte att främja konsthantverk och design i Norden.
...The Gothenburg Sound är känt över hela världen inom hårdrocken?

Färgbox

Kreativa & Kulturella Näringar
Business Region Göteborg arbetar med ett antal prioriterade branscher. Kreativa & Kulturella Näringar, KKN, är ett av dessa. KKN omfattar 15 branscher som är definierade enligt Tillväxtverket; Arkitektur, Design och formgivning, Slöjd och hantverk, Media (ny) och marknadskommunikation, Dataspel, Mode, Film, Foto, Konst, Litteratur, Musik, Scenkonst, Måltid, Upplevelsebaserat lärande samt Kulturarv.

 

Tip a friend